Ciasta, babki, zapiekanki tylko w ekologicznych formach

Przygotowywanie potraw w obtłuczonych garnkach, wybrzuszonych patelniach oraz podrdzewiałych brytfankach do pieczenia to sposób na wprowadzenie do naszych organizmów niebezpiecznych związków w postaci trucizn (metale ciężkie, rdza). Aby się przed tym uchronić, musimy pozbyć się wadliwego kuchennego sprzętu. W zamian postarajmy się o te z najwyższej półki, które dają nam pewność, iż są ekologiczne.

W czym upiec ciasta, babki, mazurki?

Ciasta, babki, zapiekanki tylko w ekologicznych formachPodwieczorek niedzielny pysznie smakuje, gdy zasiadamy w fotelu z talerzykiem z pysznym ciastem własnoręcznie przez nas upieczonym. Najlepiej, gdy do tego celu wykorzystaliśmy brytfankę Ballarini. Ekologiczną, bez teflonu, niklu, ołowiu itp. Często żal nam wyrzucić jakiejś starej formy do pieczenia, gdyż wiąże się ona z pewnymi wspomnieniami. Być może foremka była prezentem od kogoś, kogo bardzo cenimy, ale stan techniczny takiej brytfanki daleko odbiega już od normy. Jest przerdzewiała, ze zdartą politurą wierzchnią. To znak, iż podczas działania wysokiej temperatury wydzielają się trujące związki typu metale ciężkie i inne do pieczonej potrawy. My później niczego nieświadomi zjadamy pyszną pieczeń, zapiekankę, mazurka, czy inne ciasto wraz ze szkodliwymi związkami. Zupełnie nie przychodzi nam do głowy, że metale ciężkie trudne są do wyrzucenia z naszego organizmu i coraz bardziej nas zatruwają. Zalegają w ludzkich tkankach przez wiele lat, składują się i z każdym rokiem mamy ich w sobie coraz więcej.

Naleśniki i jajecznica z ekologicznej patelni

Bardzo ważne jest, by zapobiegać opisanym wyżej stanom. Wybranie wszelkich foremek do pieczenia z linii Ballarni jest bardzo rozsądnym posunięciem, a gdy mamy starą patelnię, która już jest wybrzuszona, być może wielokrotnie prostowana i z roku na rok stawała się coraz cieńsza lub wciąż używamy patelni aluminiowych, powinniśmy jak najszybciej zamienić taki sprzęt na ekologiczny. Nowoczesne ekologiczne patelnie są z granitu. Nie wybrzuszają się, są odporne na wszelkie uszkodzenia. Nie zawierają w swym składzie związków niklu ani innych metali ciężkich, a także ich powierzchnia nie jest niczym powlekana.

Dodatkowe funkcje, które informują nas, że patelnia osiągnęła odpowiednią temperaturę do smażenia, a po skończonej obróbce termicznej, iż już jest na tyle chłodna, że możemy ją spokojnie umyć to duże ułatwienie.

Garnki bez metali ciężkich

Jeśli chcemy ugotować pyszną zupę, która ma w sobie wyłącznie wywar z użytych do tego celu warzyw z połączeniem innych jadalnych dodatków, zróbmy to w ekologicznych garnkach Ballarni. Garnki te są bezpieczne dla naszego zdrowia, gdyż tak jak formy do pieczenia, patelnie do smażenia, tak garnki do gotowania są wolne od metali ciężkich, nikle i PFOA (dobrze nam znany teflon, który przyczynia się do nieprawidłowego funkcjonowania gruczołu tarczycy, powoduje problemy z płodnością, a nawet może wywołać raka).

Użyty w tym tekście sprzęt kuchenny można zakupić tu https://www.frankherbert.pl/firm-pol-1410881837-Ballarini.html